Две столетия назад във времето градът е бил оазис на занаятите и търговията

Две столетия назад във времето Карлово е бил оживен оазис на занаятите и търговията. Произведения на местните майстори могли да се намерят не само из всички краища на Османската империя, а и далеч по пазарите на Русия, Франция и Англия. Богатите търговци от онези години тънели в разкош. Обикаляли Европа и привнасяли модерното в своите домове.

Разхождаме се във вестибюла на Патевата къща. На стената грее пищно украсената ниша “Алафранга”, край която мъжете коментирали политиката и сключвали сделки с традиционното за региона розово масло. Дамите от своя страна отмаряли на кьошка - друга задължителна част от архитектурата на възрожденския дом.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Разходка до Хотнишкия водопад (ВИДЕО)

„Дамите, които са седели тук, ги наричаме миндер кокони, тъй като се седели на миндера. Те са ръкоделствали, пиели са кафенце, хапвали са бяло сладко. И коментирали калдъръм коконите с чадърчетата”, увлекателно разказва Емилия Анастасова от комплекс "Старинно Карлово".

Към възрожденската идилия ни връща старинната част на китния подбалкански град Карлово. Съвсем близо до църквата “Света Богородица”, където Васил Левски е ръкоположен за йеродякон, екипът ни влиза в Бухаловия хан. Поредният шедьовър на архитектурата, в който и днес живее духът на традициите отпреди 2 века. Подобно на възрожденските кокони, Мадлена Шахънска и Гергана Щръклева демонстрират плъстене на вълна - стар занаят, с който към днешна дата могат да се изработят красиви сувенири.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Майсторът от Друган, който разговаря с дърветата (ВИДЕО)

И ако плъстенето на вълна може лесно да се овладее, то изплитането на калоферската дантела изисква дълъг опит, търпение и прецизност към детайла. След години старание, бившият журналист Галина Симеонова днес е сред малцината майстори в страната. „Бях изпратена от общинския вестник да направя репортаж за жените в Калофер, които плетат така. Толкова ми хареса, че реших това да е следващото нещо, което да науча. И то не да ме учи кой да е, а една от най-добрите - Пенка Опева. И за мен е важно не само да го правя, а и да го съхраня”, казва тя. „Бялата магия” - така са нарекли Калоферската дантела в началото на 20 век, когато тази плетка е стъпила у нас от Европа. Работата на Галина е толкова увлекателна, че човек може да я наблюдава с часове. Затова около нея обикновено се тълпят туристи.

С туристи винаги е пълна и работилницата на дърворезбаря Димитър Димитров. Самоук майстор, от чиито ръце се раждат произведения на изкуството. Поредното такова е икона на Йоан Кръстител.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Чудесата на единствената дървена църква у нас (ВИДЕО)

В Старинно Карлово се разнася лек ефирен аромат на гюлово масло. В сърцето на Розовата долина е пресъздадено традиционното варене на розов цвят и дестилация на масло. В Патевата къща процесът е опростен и представен в умален мащаб. Розовата вода се източва в един съд, а розовото масло се налива в съдове, наречени кункуми. По този начин от древността до ден днешен се изнася розовото масло, обяснява Емилия Анастасова.

За карловци името на учителя Райно Попович е повод за гордост. Възрожденецът е преподавал на Васил Левски, Георги Раковски, бащата на Христо Ботев и още десетки видни личности от онези години. В стария град е запазена класна стая от 19 век. Гостите могат да получат и свидетелство от печатна преса. Самата преса е автентична и е купена от Виена.

След като свидетелството получава своя червен восъчен печат, е време за кафе. В Бухаловия хан го направят на пясък по технология, известна от векове. Добавят обаче традиционното за региона сладко от рози. Ще ви почерпят и с вино. Греяно вино, подправено с билков букет, който се пази в строга тайна. И разбира се, сладки изкушения, от които ще си оближете пръстите.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.