Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към НАТО през пролетта на 2022 г.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Великото национално събрание на Турция (парламентът) няма да ратифицира членството на Швеция и Финландия в НАТО. Според него това е невъзможно при сегашните обстоятелства, цитира „Хюриет“.

"Шведският външен министър ни посети. Той посети парламента и се срещна с партиите. Той чу, че всички страни казват по един и същи начин, че ратифицирането на протокола не е възможно без изпълнението на поетите към нас ангажименти. Ето защо при настоящите обстоятелства одобрението на документа не е възможно", заяви Мевлют Чавушоглу на пресконференция с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Чавушоглу добави, че Турция ще се върне към разговорите с Швеция за членство в НАТО, когато страната изпълни ангажиментите си. Той добави, че Турция е по-позитивно настроена към кандидатурата на Финландия.

Финландия запазва решението си да се присъедини към НАТО заедно с Швеция

"И преди сме казвали, че сме по-позитивно настроени към кандидатурата на Финландия. И нашият президент го е казал. Но НАТО иска да одобри присъединяването на тези страни едновременно. Ако бъде решено молбите да бъдат разделени и разгледани поотделно, позицията ни към Финландия ще бъде по-положителна", обясни Мевлют Чавушоглу.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към НАТО през пролетта на 2022 г. заради военната намеса на Русия в Украйна. Унгария и Турция бяха последните страни, които не ратифицираха присъединяването си към алианса. Турция настоява за екстрадирането на членове на Кюрдската работническа партия, признати за терористи в страната, които се укриват във Финландия и Швеция.

През януари процесът на присъединяване на Швеция към НАТО беше замразен за неопределено време. Това стана след акция по изгаряне на Корана пред турското посолство в Стокхолм. Акцията е ръководена от шведския и датския крайнодесен политик Расмус Палудан. Той твърди, че ще гори Корана всяка седмица, докато Швеция не бъде приета в НАТО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС