Турция суспендира преговорите за членство в Алианса с двете страни

Финландия се придържа към решението си да се присъедини към НАТО заедно със съседката си Швеция и се надява това да се случи преди юли. Това каза днес финландският министър на външните работи Пека Хависто, цитиран от Ройтерс.

РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО: Турция може да одобри кандидатурата само на Финландия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи вчера, че на фона на растящото напрежение със Стокхолм, Анкара може да се съгласи Финландия да стане членка на НАТО преди Швеция, а подобно изявление направи днес и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

„Все още желаем силно да се присъединим към НАТО заедно с Швеция”, посочи Хависто на пресконференция в Хелзинки.

Миналата седмица Турция суспендира преговорите за членство в НАТО с Швеция и Финландия заради протести в Стокхолм, включващи и такива, по време на които бе изгорен Коранът.

Ердоган: Швеция да не очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО

Швеция и Финландия подадоха миналата година заявление за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна и се нуждаят от одобрението на всички държави членки на Алианса. Към момента само Турция и Унгария все още не са ратифицирали членството на двете северни страни.

„Все още гледам на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс като на важен крайъгълен камък и се надявам, че двете страни ще бъдат приети за членове на Алианса най-късно дотогава”, уточни Хависто. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Анелия Пенкова, БТА