Актрисата ще представи филма на Джесика Удуърт "Лука"

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на 27-ото издание на "София филм фест". Актрисата ще представи филма на Джесика Удуърт "Лука" и ще получи "Наградата на София" - на Столичната община. Това съобщават от "Арт фест". 

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната й амбиция е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в "Доктор Живаго" (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които "Ментовка с лед“ (1967), "Ана и вълците“ (1973), "Елиса, живот мой“ (1977). "Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донася световна слава. 

След двете си роли в "Босият император“, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в "Лука" (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на "Златен лъв на бъдещето" Джесика Удуърт ("Хадак“, "Белгийският крал“, "Босият император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам.

Филмът е вдъхновен от "Татарската пустиня" на Дино Будзати. Първата среща на Удуърт с романа на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. "Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба. Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен", казва режисьорката. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена - и това е Джералдин Чаплин. "Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала", допълва Джесика Удуърт.

На младия Йонас Смълдърс, една от изгряващите звезди на "Берлинале", е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев.

Черно-бялата визия на филма е на Виржини Сурдеж - с много филми, представяни в Кан. Музиката е на Техо Теардо, композирал за Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското участие има художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е "Арт фест" (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от Националния филмов център.

"За да бъде разказана подобаващо тази история - рефлексия, изпълнена със символи, върху безсмислието на конфликтите, които продължава да води човечеството…, обвинение срещу военния абсурд и неизменното подчинение пред авторитарното издаване на заповеди, е необходим водач, който да води и напътства зрителя. Това е ролята, отредена на Лука, изигран от магнетичния Йонас Смълдърс", пише Аурори Енгълин в Сineuropa.

"Лука" е странен, красив медитативен филм за борбата между догмата и истината; трогателен коментар за реалността, в която живее днес западното общество", според Марк ван де Клашорст, icsfilm.org.

"Докато разказът във филма може да изглежда по-скоро кръгообразен, отколкото линеен, той преоткрива все по-енергично различни елементи с всеки следващ завой. Като се отказва от обичайните художествени похвати, присъщи на сюжетите, посветени на съзряването, Удуърт отново доказва себе си като майстор в изкуството на разказването на истории и нещо повече – в пресъздаването на чувства. "Лука" е омагьосващ и, разбира се, основната заслуга е на харизматичния актьорски състав, чиято синергия вдъхва живот на пустинната среда, но магнетичните му качества се усилват и от умелото канализиране на  чисти страсти, необременени от двуполюсни разделения като мъж-жена, център-периферия, високо-ниско. В "Лука" и копнежът, и дисциплината произлизат от изконната необходимост за връзка между хората", пише Савина Петкова, The Playlist.

"Джералдин Чаплин, със силата на своето присъствие, образ, блясък и изпълнение обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия", смята Нийл Йънг, Screendaily. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.