Температурите ще паднат под -10 градуса

В първия ден от работната седмица - жълти и оранжеви кодове за опасно време. В следващите дни предстои ледено студен период, в който с голяма вероятност ще отбележим най-ниските февруарски температури. Времето ще се определя от ядро студен арктически въздух, което се очаква да отпусне страната ни около средата на месеца.

В понеделник преди обяд все още са възможни слаби снеговалежи в Западна България, но тенденцията е те да спират, а облаците да се разкъсват. В хода на деня обаче ще вали сняг в централните и източните райони, където облачността ще остане значителна до вечерта. По-продължителни ще са валежите в Предбалкана. Вятърът в Източна България за пореден ден ще е силен и студен от север, с пориви до 80-90 километра в час. Денят ще е студен с дневни температури от нула до минус 5 градуса.

До края на седмицата февруарският студ ще е особено осезаем в цялата страна. В часовете през нощта и рано призори температурите ще падат до минус 10 – минус 12 градуса, а през деня ще се колебаят около и под нулата. Вятърът в източните райони и по планините ще създава усещане за мраз. Очаква се той да отслабне преди почивните дни.

Облачността ще е по-видима до средата на седмицата с потенциал за снеговалежи в Предбалкана, Североизточна България и на изолирани места по Черноморието. През втората половина на този период слънцето ще е по-щедро, макар и сутрин да е мъгливо в котловини, низини и покрай водоемите.

Студът ще отпусне страната около 12 февруари – в самия край на тази и началото на следващата седмица. Температурите в светлата част на денонощието ще се повишат в някои райони до 8-10 градуса. Веднага след това се очертава краткотраен период с нахлуване на по-студен въздух, по-значителна облачност и валежи от дъжд и сняг.

 

 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.