Емблематичната британска дизайнерка почина на 81-годишна възраст в края на 2022 г.

Академията за мода почете паметта на емблематичната британска дизайнерка Вивиан Уестууд, която почина на 81-годишна възраст в края на 2022 година. Носители на „Златна игла“ и други талантливи модни дизайнери, коафьори и гримьори презентираха тоалети, вдъхновени и посветени на дизайнерката по време на социално-културния проект „Вечери на стила“ в столична галерия.

Почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд

„В стила на Вивиан Уестууд изпъкват най-вече бунтарството, неконформизмът и комбинацията на дълбока естетическа култура, от една страна, и усетът за духа на времето и атмосферата на улицата, от друга. Нейното изкуство впечатлява с изключителната интелигентност и компетентност по отношение на естетическите знаци и символи на важни етапи от цивилизацията“, заяви проф. Любомир Стойков - главен организатор на вечерта в памет на кралицата на пънк модата.

„Тя се вдъхновяваше от реалния живот, от улицата, от рокмузиката. Да не забравяме, че не пънкът създаде Вивиан Уестууд, а Вивиан Уестууд създаде пънка! Тя и Малкълм Макларън имат най-голям принос към семиотиката на визуалния хаос в духа на „Шокът е шик!“. Незабравими ще бъдат нейните каузи в защита на бедните и онеправданите, за налагане на устойчивата мода и за опазването на природата. Кралицата на пънк модата ще продължава да ни се усмихва иронично, да ни вдъхновява и от другия свят, защото е безсмъртна“, добави той.

Във вечерта, посветена на Вивиан Уестууд, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева, Албена Александрова, Аксел Харди, Мариела Гемишева и Светослав Колчагов. Лиа Каменова също представи аутфит по темата. Артист-коафьорът Мария Караганова и гримьорът Диана Конова презентираха грим и прическа в стила неопънк.

Историята на Вивиан Уестууд - един от най-влиятелните модни дизайнери на XX и XXI век

Двукратната носителка на „Златна игла“ Радостина Долапчиева даде началото на модното ревю, като предложи аутфит, изработен от френска дантела, обшита с множество кристали. Корсетът е обогатен с естествени пера, а линията „русалка“ е постигната с листа от тафта. Трикратната носителка на „Златна игла“ – Албена Александрова пък презентира аутфит, който представлява смелост в комбинациите, сценичен пънк, разчупване на стереотипи и табута, и най-важното – “New Wave”.

Аксел Харди, носител на „Златна игла“ в категория „Модна иновация“, представи два тоалета, като първият включва авангарден пънк стил - топ от многоцветни квадратни модули от меко плетиво, съединени с плетен шнур. Вторият тоалет се състои от няколко части, но акцентът е в самия плат. Артист-коафьорът Мария Караганова презентира авангардна прическа в стил естетизиран неопънк, а гримьорът Диана Конова  представи визия, посветена на темата, като са използвани пигменти и мокър ефект. Младата дизайнерка Лиа Каменова представи тоалет, направен специално за събитието, който е вдъхновен от новия пънк и от самата Вивиан Уестууд.

Мариела Гемишева – трикратен носител на „Златна игла“, също презентира специално селектиран за това уникално събитие аутфит - „Конструкции по Вивиан“, който представлява една много важна за дизайнерката инспирация от сложните деконструктивни иновации на Вивиан Уестууд от началото на века.

Носителят на „Златна игла“ в категория „Дизайнер на годината“ Светослав Колчагов, дизайнер-асистент на кралицата на пънка, дойде специално от Лондон за събитието. Той показа костюм, чийто силует е елегантен и изчистен, и е изработен в традициите на “Haute Couture”.

Академията за мода с културен проект „Вечер на стила: официалното облекло“

Гвоздеят на вечерта беше представянето на оригинален аутфит на самата Вивиан Уестууд, съчетаващ в едно едни от най-известните компоненти на дизайнерката - плисирана пола от шотландско каре и драпирани корсети, повлияни от ерата на Мария-Антоанета, и неповторимите обувки с висока платформа. Става дума за впечатляващото облекло, създадено от Вивиан Уестууд с наименование Active resistance to propaganda, есен/зима 2005. Тоалетът беше представен от топмодела Кристина Несторова. Ексклузивното облекло беше доставено специално за вечерта от дизайнер-асистента на Вивиан Уестууд – българския творец Светослав Колчагов.

Проф. Стойков проведе импровизиран разговор с Колчагов, от който стана ясно, че Вивиан непрекъснато е повтаряла на своите ученици и асистенти да не се оплакват от работата и да не приемат труда като робство. „В модата хората не оценят колко много труд е вложен при създаването на една колекция. Вивиан Уестууд ни учеше и ни внушаваше, че сме там за удоволствие, че сме артисти и правим мода, защото това е нашата страст…Аз бях единственият от нейните асистенти, който създаваше дрехите, които носеше! Предполагам, че тя не е искала да се съблича пред всеки“, сподели Колчагов. Той разказа и интересни моменти, свързани с прякото му участие в създаването на прочутата сватбена рокля на Кари Брадшоу (героинята на Сара Джесика Паркър) от култовата лента „Сексът и града“.

Сред моделите се откроиха Мадлена Иванова, Станимира Йоцова, Надя Узун, Християна Димитрова, Аделина Томова, Кая Ценкова и Краси Билева. Някои от гостите, като Капка Амзина, носителка на приза „БГ модна икона“ специално за случая бяха облечени в тоалети с лейбъла „Вивиан Уестууд“. С типично пънкарската си визия се открои легендарната рок и пънк изпълнителка Милена Славова.

Вивиан Уестууд разкри тайната на красотата и младежкия си вид

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.