По думите му януари почти всички продукти са по-евтини от миналия януари

Цените на основни храни у нас не просто ще спрат да се покачват, а дори ще спаднат. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. По думите му януари почти всички продукти са по-евтини от миналия януари.

„В България имаме конкурентен пазар. За почти всички стоки в почти всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих казал, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да открие сговор между един-двама доминиращи участници, което е нарушение на закона. И второ, по-лошият вариант е, че за определени ситуации може да има директно престъпления – рекет, изнудване, заплахи”, коментира Богданов.

Според него пазарът не действа мигновено. „Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане утре. Трябва да има нови договори, доставчици”, уточни главният икономист в Института за пазарна икономика.

По думите на производителя на яйца Иван Ангелов високите цени на яйцата у нас се дължат на нулевото ДДС.

„От 1 януари 2023 г. Испания и Полша въведоха нулево ДДС на яйцата. Холандия - 7% ДДС, Германия  - 5% ДДС, Швейцария - 2,5% ДДС”, коментира той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.