Коментар на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева

Как ще се заснеме броенето на гласовете след приключването на изборния ден? Процесът обясни в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ във всяка секция ще има по едно устройство, което да може да извършва видеоизлъчване и да записва. „Всичко, което се извършва, трябва да бъде видимо за хората, които наблюдават онлайн. Всяка бюлетина трябва да бъде показана, за да се вижда как е гласувано на нея”, посочи тя.

В Изборния кодекс е записано, че след като приключи изборният ден и започне преброяването на гласовете, бюлетините се вадят от кутията една по една. "Човекът, който го прави - членът на секционната избирателна комисия, би трябвало да огласява начина, по който е гласувано и да го показва. Предвиждаме да се поставя на масата, на която се броят бюлетините, за да бъде насочена съответната камера или устройството, с което ще се извършва това видеонаблюдение", обясни още Матева. 

По думите ѝ техническото обезпечаване на това виденаблюдение е задължение на Министерския съвет. "Той го възложи на министъра на електронното управление, а доколкото знам от сряда има решение на МС да бъде възложено на „Информационно обслужване”. Все още не знаем какви ще бъдат тези устройства, как ще се включват. Ние сме предвидили да се включват от председателя на СИК. Може би някъде ще има проблеми с интернета, но за там общинските администрации трябва да предвидят wi-fi, ако няма друга връзка. Все още е рано да се говори за това", подчерта Матева. 

Тя каза още, че в сексиите в чужбина няма да има видеонаблюдение, както и в подвижните секции, болниците, специализираните заведения, местата за задържане и изтърпяване на наказанията. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.