САЩ ще бъдат домакин на срещата на НАТО следващата година

„Една година след началото на тази война Путин вече не се съмнява в силата на нашата коалиция, но все още се съмнява в нашите убеждения. Той се съмнява в нашата издръжливост, в продължаващата ни подкрепа за Украйна и в това дали Алиансът може да остане единен. Но не трябва да има съмнение. Подкрепата ни за Украйна няма да се промени, нека няма колебание. НАТО няма да се разпадне и ние няма да се изморим в борбата си”. Това заяви американският президент Джо Байдън от Варшава.

Байдън пристигна в Полша (ВИДЕО)

В полската столица той беше посрещнат с почести. По време на речта си в замъка в центъра на града Байдън беше категоричен, че Путин е подценил Украйна и силите на Запада. Преди по-малко от година, байдън говори на същото място по същия повод - инвазията на Русия в Украйна. Тогава Байдън каза за Путин: „За Бога, този човек не може да остане на власт". Думите му тогава предизвикаха силен отзвук. Днес в основата на речта му отново е войната, само че като сблъсък на ценности- демокрацията срещу диктатурата, човешките права срещу терора над политически противници и недоволни граждани.

„Ще повторя това, което казах и преди една година на същото място - един диктатор, който се опитва да върне една империя, никога няма да успее да заличи любовта на хората към свободата. Жестокостта никога няма да заличи волята на свободните. Украйна никога няма да бъде победена от Русия. Никога”, каза Байдън.

Той обяви, че САЩ ще бъдат домакин на срещата на НАТО следващата година, когато съюзът навършва 75 години. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.