Метеорологичната пролет носи първите гръмотевични бури

В следващите дни ще посрещнем метеорологичната пролет. Времето ще е с често променлив характер, но без продължителни застудявания.

Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 14 области на страната, показва картата за опасни явления на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Предупрежденията за силен вятър ще важат за областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Хасково и Кърджали.

Последните два дни на февруари ще са преобладаващо облачни с валежи от дъжд. В понеделник ще превали краткотрайно над почти цялата страна. Там, откъдето преминава студеният фронт, ще има и гръмотевични бури. В ранните часове първите такива вече преминаха над западните райони.

Вятърът ще остане с по-силни пориви на юг и на изток – именно там и дневните температури ще са по-високи. На северозапад термометрите през деня ще показват около и малко над 10 градуса, а на изток - около 20 градуса.

Във вторник облачността ще остане значителна с валежи от дъжд, но температурите ще се понижат с няколко градуса. Вятърът обаче ще е осезаемо по-слаб.

Сряда, първият ден на март, ще е облачен и прохладен, но вероятността за валежи ще е малка.

През втората половина на седмицата ще продължи да нахлува студен въздух. В дните около националния празник 3 март валежите в по-високите райони на Западна България ще преминават в сняг, но без натрупване на снежна покривка. Температурите ще се понижат, но дори и сутрин рано термометрите няма да падат под минус 3-4 градуса.

Около 7-8 март предстои период с по-топло време и пролетни температури между 15 и 20 градуса. Към 10 март ще последва поредно мартенско захлаждане, с условия за валежи от дъжд и сняг.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.