Визитата й става само дни след първата годишнина от руското нахлуване

На изненадващо и необявено предварително посещение в Украйна пристигна финансовият министър на Съединените щати. На среща с президента Зеленски и други важни правителствени представители Джанет Йелън потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия.

Визитата й става само дни след първата годишнина от руското нахлуване и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

Байдън скептичен по отношение на китайския мирен план за Украйна

По време на разговорите в украинската столица са били обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна.

"Докато отбелязваме една година от началото на тази пълномащабна инвазия, посланието, което ви представям от президента Байдън, е просто: „Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е необходимо". Днес с гордост обявявам трансфера на допълнителна сума от над 1,2 милиарда долара. Това е първият транш от около десет милиарда долара пряка подкрепа, която Съединените щати ще осигурят през следващите месеци. Днес съм свидетел от първа ръка на опустошителната цена на бруталната война на Путин. Знам, че това, което виждам тук, в Киев, отразява само малка част от трудностите, с които украинците са се сблъсквали през последната година", заяви Йелън. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.