Тази среща идва в момент, когато отношенията между САЩ и Русия рязко се влошиха поради войната на Русия в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Руссия Сергей Лавров разговаряха за кратко на срещата на висшите дипломати от Г-20 след дълъг период на непряка комуникация между двете страни.

Представители на САЩ съобщиха, че Блинкен и Лавров са разговаряли в продължение на около 10 минути в кулоарите на конференцията на Г-20 в Ню Делхи.

Блинкен обяви още 25 млн. долара за 5 централноазиатски страни зад гърба на Русия

Тази среща идва в момент, когато отношенията между САЩ и Русия рязко се влошиха поради войната на Русия в Украйна.

Високопоставен американски служител заяви, че по време на разговора им Блинкен е изтъкнал пред Лавров три неща: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта толкова дълго, колкото е необходимо, за да се сложи край на войната; че Русия трябва да отмени решението си да преустанови участието си в ядрения договор "Нов старт"; и че Москва трябва да освободи задържания американец Пол Уилън, съобщи LBC.

Служителят отказа да коментира отговора на Лавров, но заяви, че Блинкен е останал с впечатлението, че в близко бъдеще няма да има промяна в поведението на Русия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС