Страната ще увеличи военните разходи с повече от 7% тази година

Китай ще увеличи военните разходи с повече от 7% тази година, като същевременно предупреждава за "ескалиращи" заплахи. Това беше обявено по време на Народния конгрес, който се провежда в Пекин, и който трябва да потвърди третия мандат на президента Си Цзинпин.

Тазгодишните сесии на Народния конгрес са особено важни, тъй като се очаква делегатите да променят няколко ключови комунистически партийни и държавни институции. 

Парламентът дава още повече власт на президента Си Дзинпин

Увеличаването на военните разходи идва на фона на влошаващите се отношения със Съединените щати заради войната в Украйна и сагата със сваления шпионския балон. Проблем представлява и растящата демонстрация на военна сила във въздуха и водите около Тайван, който Пекин смята за отцепила се провинция, която в крайна ще се върне под контрола му.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за нейната война в Украйна. Той обаче изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това. „Всички сме съгласни, че не трябва да има доставки на оръжие. И китайското правителство също обяви, че няма да доставя. Ние настояваме за това и следим ситуацията”, обяви Шолц. Че ежедневните наблюдения ще продължат подчерта и Урсула Фон дер Лайен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.