Машината се е разбила малко след излитането

Малък акробатичен самолет се разби край София. Машината е паднала скоро след излитането си от летище Лесново. В самолета, който е с немска регистрация, е пътувал само пилотът - мъж на 33 години. Загинал е на място.  

Когато пристигат спешните екипи откриват самолета и тялото на пилота в нива, близко до летището в Лесново. 33-годишният пилот е опитвал да прави сложни маневри във въздуха.

„Акробатични изпълнения на ниска височина, които са разрешени и са били с рекламна цел.”, уточни заместник-министър Николай Найденов.

 Вицепремиерът и министър на транспорта - Христо Алексиев назначи проверка.
„Самолетът се разбил на няколко метра от място, на което е можел да приземи, така че да оцелее пилота, но в изпълнението на този фигура е очевадно, че той не е търсел такъв момент”, заяви Найденов.
 

 

Снимка: Иван Кънчев, NOVA

Според специалистите пилотът е изпълнявал фигурата свредел. Полетът е записван от камера.

„Разбрахме за записа. Същият е обезпечен и е приобщен по разследване, но още не сме успели да го изгледаме”, каза още зам.-министърът по транспорта.

„Лично познавам Георги. Той е човек с много професионален опит. Най-вероятно е станала човешка грешка при изпълнение на тези фигури. Втората версия е отказ на агрегатните системи. Третата версия – неподходящи метеорологични условия. Пилотът е бил с колан”, коментира Христо Христов от Националния борд за разследване на произшествията във въздушния транспорт.  

От прокуратурата обясниха, че ще изясняват всички обстоятелства около учебния център, в който е бил управител пилотът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook