В СОС днес се обсъжда преместването му в Музея на социалистическото изкуство

Премахването на Паметника на Съветската армия - на дневен ред в Столичния общински съвет. На сесията ще се обсъди решението на Комисията по култура монументът да бъде преместен от Княжевската градина.

„30 години отстояваме позицията паметникът да не бъде закачан. Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Този паметник е издигнат в чест на победата над Хитлерофашизма – един от най-мрачните периоди в историята на човечеството. Няма да позволим да бъде демонтиран, събарян или оскверняван”, заяви Иван Таков от БСП.

„За нас тази война, която Русия води в Украйна, накара цялото общество да прозре какво означава този монумент, забит в сърцето на София – а именно как една чужда армия нахлува в свободна държава,  започва да убива, руши, изнасилва и се нарича освободителна. За нас премахването на този монумент е родолюбив акт”, заяви Марта Георгиева от ДБ.

„Моментът настъпи. Въпрос и на достойнство е. Решението има 5 точки. Предвижда освен преместване на паметника и сезиране на областния управител, за да бъде извършено това, така и поставяне на указателни табели, които да изясняват историческата истина за смисъла на този паметник, идеологическата му насоченост и това, което е искал да постигне”, заяви Андрей Койчев от ГЕРБ.

„Според нас от ВМРО паметникът трябва да бъде премахнат. Няма как национална държава да търпи подобен паметник на чужда армия”, заяви Карлос Контрера от ВМРО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.