Паметникът на Съветската армия олицетворява победата над фашизма в Европа, а СОС отразява победата на фашизма, смята той

Няма как да подкрепим алтернативно МВР със следователи от КПКОНПИ. ПП бяха записали, че имат право и на безплатен градски транспорт, освен да им дадем и карти за фитнес. Нека президентът да има свои представители в Комисията, ако това ще вдъхне чувство за справедливост у гражданите. Това каза за "Офанзива" Петър Петров от "Възраждане". 

Той коментира казуса с премахването на Паметника на Съветската армия. "Монументът олицетворява победата над фашизма в Европа, а СОС отразява победата на фашизма. Паметниците не трябва да бъдат предмет на политически борби. Във Варна и Девня има паметници на английски войници, загинали в Кримската война, тях никой не иска да отстранява. Защо тогава да премахнем Паметникът на Съветската армия? По тази логика трябва да премахнем и римските паметници. Концентрираме се в един елемент на паметника, а не в историческата памет", смята той. 

Костадинов: 344 000 подписа за референдума бяхме събрали до миналата сряда

Според него концепцията директорът на НСлС да разследва главния прокурор е по-добра от тази, в която го прави съдия, защото то разследва тежки престъпления и има потенциала и обезпечеността. "Следствието трябва да бъде независимо, а не прокуратурата да го ръководи. Конституцията не дава разследващи функции на съда. В първия ден на новия парламент ние ще внесем предложение за модифициране на избора на директор на НСлС - чрез процедура с по-голяма квота за избирането му, която да не е само от прокуратурата. Въведохме период на временно отстраняване от 90 дни за главния прокурор и председателите на районни съдилища. Ако Следствието получи възможност да разследва по-сериозни престъпления, ще бъде само от полза. Сред тях са тежките криминални престъпления", обясни Петров. 

По думите му е по-добре главният прокурор да бъде освобождаван с по-малко мнозинство. "Внесохме предложение за премахване на посредническата роля на прокурора за разрешение за използване на СРС-та, но все още съдът ще издава това разрешение. Така ще избегнем субективизъм от страна на прокуратурата", разкри той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.