Вижте какво установиха учените

Учени откриха причината за цветния блясък на малка рибка от Тайланд, чиято кожа е почти изцяло прозрачна, предаде АП.

Блестенето идва от вътрешността на рибата, установи проучване, публикувано в списанието „Сборник на Националната академия на науките на САЩ“.

Светлината преминава през кожата на животното и се сблъсква с малки структури в мускулите, които я превръщат в дъга от цветове. Стъкленият сом е вид, характерен за реките на Тайланд. Дълъг е обикновено само няколко сантиметра и се продава по целия свят като рибка, подходяща за аквариуми.

Учени: Котките са опитомени преди 12 000 години

В природата този блестящ ефект с цветовете на дъгата се среща и при други животни, които обикновено имат лъскава кожа или външна обвивка – като перата на колибровите птици или на пеперудите, обясни биологът от университета на щата Аризона Рон Рутовски.

40% от растенията и животните в САЩ - застрашени от изчезване (ВИДЕО)

Стъкленият сом обаче няма лъскави люспи, а множество структури в мускулите, които могат да превърнат светлината в цветна дъга. Изследователите установяват това, след като осветиха тялото на сома с различни видови светлина и лазери. Докато рибата плува, мускулите се отпускат и свиват, което създава тази блестяща гама от цветове.

Някои видове използват оцветяването си, за да търсят партньори за чифтосване или като предупредителен сигнал, но дали блестенето на стъкления сом обслужва конкретна цел не е ясно, каза Рутовски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Ада Ефтимова, БТА