"България е била сила на Балканите, може да се вдъхновявате от това", заяви световноизвестният полски режисьор

„За мен папа Йоан Павел Втори бе завладяваща личност. Когато виждаше злото, и разбираше и вярваше, че е зло  - той се бореше с него, но и често не го забелязваше, не вярваше, че е истинско. Сега има вълна от атаки срещу него, според мен, непропорционална на неговите заслуги”. Това заяви в интервю за предаването „На фокус с Лора Крумова” световноизвестният режисьор Кшищов Зануси, който е в София за представяне на своя филм „Идеалното число”.

На въпрос каква беше Полша в момента, когато Съветският съюз и Нацистка Германия атакуват Полша от запад и изток, той обясни, че има и друг вид страх. „Програмите на нацистите и на болшевиките бяха съвсем различни. Нацистите искаха да заличат полския народ, а руснаците – да го подчинят, затова германската окупация беше пълна, а Съветския съюз ни наложи един полусуверенитет. А един такъв полусуверенитет е полуробство. Така че не беше добре”, обясни режисьорът.

Той разказа, че думите в полския химн: „Полша още е жива”, показва опазването на народа през почти вековен контрол от външни сили. „Французи или германци никога не са пели такива думи, защото са знаели че са вечни. Никой не е и помислял, че Европа можа да я има без Германия или Франция, Испания или Италия. И в същото време Европа е можела да остане без Полша. Днес все пак ни има като държава и народ. Това е нашият триумф, който обаче никой не може да ни гарантира, защото нищо в историята не е гарантирано, всичко може да ни се случи”, каза Зануси.

Запитан за разликите между България и Полша, Кшищоф Зануси изтъкна, че България има и византийски корени. „Ние в Европа и Полша често забравяме, че някога България е било много по-развита от нас, че имате в историята си период на разцвет и сте били сила тук, на Балканите. Мисля, че днес можете да се вдъхновявате от това, защото като култура и цивилизация сте били значима държава още през първото хилядолетие”, призна полският режисьор, постигнал световна слава.

ДА СЪЗДАВАШ ИЗКУСТВО: Кшищоф Зануси пред „Събуди се”

Относно спора за демонтаж и преместване на Паметника на Съветската армия, той каза, че подобен въпрос е имало и в Полша. „Съветската армия сама си издигаше паметници. А сега, след като си отиде, всъщност трябваше да си ги вземе, защото ние не възприемаме нейното влизане като освобождение. Варварство е да се унищожават паметници, някои са добре направени, макар че най-често им липсва искреност. Но съм против те да останат, защото те са свидетелство за почит, която не заслужават”, е мнението му.

Според него нещастието на Русия е, че тя поколения наред не е преминала през пречистване и не е имало наказание за това зло, което руснаците са си причинили сами. „Не беше направена равносметка на сталинизма така, както на нацизма. Сталинизмът бе премълчан и днес никой не се чувства отговорен за лошата урбанизация на Русия, за лошата й индустриализация. Всичко това бе зле направено, защото тази система не познава критика и конкуренция. И огромното усилие на народа отиде напразно, защото нищо не последва. … Аз бих искал такова обновяване на Русия, каквото започна при Горбачов, каквато беше тя по през първите години на Елцин, такава Русия, в която авторитет бяха хората от калибъра на Сахаров, когото имах честта да познавам и когото  много го ценя, когато се появиха такива организации като „Мемориал“. Какво трябва да се направи, за да се върне всичко това? Не зная”, каза Кшищоф Зануси.

На въпрос какви са спомените му от Борис Елцин, който “предаде” властта на Путин, той каза, че познава лично и двамата. „Това обаче няма никакво значение, защото творецът гледа на политика по-скоро като на психологически феномен. Мен не ме интересуват неговите възгледи, по-скоро ме интересува езикът на тялото, това, което казват ръцете и очите. Разбира се, личността на политика има голямо значение за историята, макар че марксистите твърдяха обратното. Затова се безпокоя, струва ми се, че Путин е човек, който се разминава с действителността и не си дава сметка за това колко често овластените хора се намират в изолация”, обясни режисьорът и допълни, че има разлики в темперамента между Елцин и Путин.

„Елцин беше провинциален апаратчик, а Путин определено е човек, формиран от специалните служби. И това формиране е много специално. Не случайно самият Ленин е предупреждавал, че начело на партията никога не бива да застава представител на силовите министерства, армията или силите за сигурност”, припомни режисьорът.

Кшищоф Зануси: Чрез любовта може да се намери смисълът на живота

За родната си Полша той обясни, че хората тъгуват за опашките, защото можели да си поговорят, а сега всеки е седнал пред собствения компютър или телевизор.

Относно носталгията по социализма, той обясни, че тази носталгия в Полша няма никаква политическа сила, защото споменът за онзи строй не е хубав.  „От друга страна всички стари хора си спомнят времената, когато са били млади и са можели бързо да изкачват стълбите и са имали чудесни резултата на 100 м бягане и затова смятат, че тези времена са били хубави. Това е заблуда и трябва да проявяваме разбиране и толерантност към нея”, каза Зануси.

Запитан защо сега е избрал да живее в гората, в близост до столицата, той отговори, че обединява всички положителни страни. „Сутрин да се будя и около мен да има само природа.  Ние, градските хора, усещаме свежестта на природата. Селските хора обратно – за тях този свят е банален. Така на всеки от нас влияе контрастът – и на мен като градски човек селото ми дава вдъхновение, но благодарение на това, че има контраст”, допълни режисьорът Кшищоф Зануси.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.