Коментират журналистите Валерий Тодоров и Николай Кръстев

Началото на разговорите между Си Дзинпин и Путин започна със заявката, че това е неформален разговор между приятели. Китайският лидер оперира предпразливо с думите, но подчертава, че стои зад Русия и вижда бъдещо стратегическо сътрудничество. Китай и Русия са стратегически партньори в нова геополитическа ситуация отхвърлят перспективата за водещата роля на САЩ в международната политика. Китай иска да се намеси в диалога около войната, защото последствията пряко я засягат. Това каза журналистът Валерий Тодоров за "Твоят ден".

"Скъпи приятелю": Какъв сигнал дава срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин? (ВИДЕО)

По думите му сегашното статукво със завладени от Русия територии е невъзможно да се приеме от Украйна. "Очевидно Дзинпин подсказва, че Китай ще търси диалог с Русия с цел предотвратяване на натиска от САЩ. Китай иска да бъде първостепенен фактор в света, в момента президентът им разсъждава, че ако Русия загуби, остава неговата страна. Ако САЩ увеличат натиска за Тайван, това няма да се хареса на Китай. Те дават знак, че подкрепят политиката на Путин и Русия. Конфликтът или ще се замрази или ще се разрасне", заяви той. И припомни, че Иран финансира руските доставки на военно оборудване чрез договорките за внос на петрол.

Според Николай Кръстев Китай и Русия са стратегически партньори, но не и съюзници. "Китай изчаква своя момент, не заема категорично страната на Русия. Планът им беше тест за реакция на международната общност. Китай възприема Русия като партньор, но не и като съюзник със стратегически позиции. Напрежението около Владимир Путин ще бъде голямо", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.