В училището в Долни Цибър има над 90 роми с висше образование

7 от всеки 10 млади роми са прекъснали да учат преждевременно. 23% от ромите в България имат средно образование. Какви са решенията за задържането на малцинствените групи в образователната система коментират Деян Колев от Центъра за междуентически диалог и толерантност "Амалипе" и Ивелина Пашова, ръководител "Обучение и училищни екипи". 

В училището в Долни Цибър има над 90 роми с висше образование. Там образованието е станало ценност и има възприятие, че е важно. Родителите вече предпочитат да правят пищни абитуриентски балове на деца, завършили 12 клас, а не да правят сватби. Това разказва Деян Колев за "Твоят ден".

"Работим с близо 300 училища от цялата страна, като започнахме целта ни беше всички ромски деца да завършват основно образование. Голямата дупка идва от заминаващите в Западна Европа, но децата продължават да учат средно образование, докато преди 15 години 39% от завършващите основно образование отиват да учат средно, миналата година бяха 95%", оповести той. И допълни, че има над 1000 медиатори в училища и детски градини.

Над 140 ученици са напуснали училищата в Монтанско

Според Ивелина Пашова има подобряване на тенденцията за отказ от образование на ромите. "С механизма за привличане и задържане на учениците, много от тях успяват да се върнат чрез подкрепящата среда. Бедността обикновено е проблем, не само при ромските ученици. Базовите потребности на децата трябва да бъдат задоволени, за да могат да ходят на училище. Ако едно дете е бедно, няма дрехи, топла храна, то не е готово да учи. Подкрепяме децата, за да видят, че е възможно да постигнат мечтите си", заяви тя.

По думите ѝ родителите могат да помогнат на детето да осъзнае важността на образованието. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.