Предстои да се направи допълнителна експертиза дали творбата е оригинална

Предполагаемата картина на Джаксън Полък, открита у нас, има посвещение на гърба за рождения ден на американска актриса, предаде БТА. 

Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“, пише на гърба на картината заедно с датата 16 септември 1949 г. и подпис. Датата съвпада с рождения ден на актрисата. Това обясни заместник-градският прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура на брифинг пред медиите.

За откриването на картината се разбра вчера. Тя е иззета при акция на ГДБОП, в която има участие и на чужди служби. По реализацията се работи повече от месец. Досъдебното производство е започнато на 18 февруари.

Прокурор Петрова съобщи, че във връзка с картината има изготвена експертна справка от двама експерти от Националната художествена галерия, както и експертиза, направена от тричленна комисия.

По думите ѝ експертната справка казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

Експертизата посочва, че извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, използван в картината, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. „Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“, допълват експертите и казват, че полезно би било да се направи анализ на свързвателя на боите, което изследване изисква вземане на проба.

Предстои да се направи допълнителна експертиза на иззетата картина, за да се установи дали картината е оригинална творба и представлява движима културна ценност. Ще се използват инструментите на международната правна помощ, включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина, коментира още прокурор Десислава Петрова.

Предстои да се установи също дали картината има общо с Румъния, добавиха от прокуратурата и допълниха, че тя не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана.

При акцията на ГДБОП са арестувани няколко души, единият от които е българин. Прокурор Десислава Петрова съобщи, че той не е задържан и не твърди, че е собственик на картината, а само я е съхранявал. Тя добави, че действията по разследването са извършени за това, че в България, евентуално, се организира незаконна продажба на картината. Петрова добави, че все още не е било пристъпено към продажба на картината, тъй като арестуваният българин, който, евентуално, е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната автентичност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Константин Костов, БТА