Само преди дни Емилиян Костадинов завоюва отличие и в Аржентина

Българин със синдром на Даун спечели сребърен медал на турнир по спортна гимнастика на най-голямото първенство за хора с рядкото генетично заболяване в Съединените щати. 

Само преди дни 20-годишният Емилиян Костадинов завоюва отличие в Аржентина. Преди да чуе името си и да се качи на почетната стълбица, Костадинов е преборил конкуренцията на спортисти от 11 държави.

Българин със сребърен медал от престижен турнир по спортна гимнастика за хора със Синдром на Даун

„Дадохме това, за което се готвихме толкова време! Емо даде 100% от себе си и тази подготовка, която проведохме в изминалите месеци, даде своя резултат!„ каза председателят на Федерация за адаптирана физическа подготовка - Слав Петков. 

 „Резултат, зад който стоят много лишения", споделя майката на Емо. И допълва: „За малкото време, което е тренирал и това, което е постигнал, за мен е геройство! Той наистина много много желаеше да се представи добре! Да докаже, че може!”.

„Повярвайте, че наистина много му коства както на него, така и на нас треньорите, той да бъде почти наравно. Съчетанията много малко се различават от гимнастиците в норма”, разказва Петков. А това, че е успял, само доказва, че няма непостижими цели.

„Има много младежи със Синдром на Даун и с други дефицити в България, които могат да пробият в спорта! И това е едно от малкото неща, които могат да ги накарат те да бъдат пълноценни хора!”, допълва още председателят на Федерация за адаптирана физическа подготовка.

Това е второто голямо постижение на Емо. В края на миналата година той се класира в топ 6 в световната ранглиста на състезание в Италия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.