Един на всеки 15 километра път в Англия се нуждае от поправка

Добрите пътища във Великобритания са намалели с близо 13 000 километра през последната година. Някои от тях вече са в толкова лошо състояние, че шофьори ги сравняват с българските и румънските. 

Един на всеки 15 километра път в Англия се нуждае от ремонт, показва проучване на британския съюз на производителите на асфалт. След като дълго време не достигат средства за поддръжка на транспортната мрежа във Великобритания, състоянието й е станало толкова лошо, че ще са необходими 11 години и 14 млрд. паунда, за да се запълнят всички отворилите се дупки.

След разразили се на много места скандали заради разбити автомобили, британското правителство отпусна допълнително 200 млн. на общините преди дни, но според експерти те няма да стигнат дори за най-належащите ремонти. Вижте

Руси Русев  е куриер и често пътува между Англия и България, преминавайки през цяла Европа. 
"Почти на всеки три месеца сменяме ходовата част и това не е ОК за много от нас по простата причина, че абсолютно всичко скочи като цени, не само на услуги, така и на материал, и на стоки, а същевременно нищо не се променя", споделя той.

Въпреки лошото състояние на пътищата, през миналата година в Англия са били запълнени с 16% по-малко дупки или общо 1,4 млн. Ремонтират се предимно основни шосета и магистрали към столицата Лондон, докато малките улици в провинцията са оставени на доизживяване. Срещу тази несправедливост се надигна дори рок легендата Род Стюарт.

"Това е състоянието на пътя близо до дома ми в Харлоу. И е така от години. Хората си разбиват колите. Онзи ден имаше линейка със спукана гума. Моето "Ферари" изобщо не може да мине от тук. Така че аз и тези момчета решихме да дойдем и сами да оправим нещата. Запълваме дупикте докато милиони и милиони паунди се харчат по близката магистрала за кой знае какво. Поправям улицата, където живея. Защото никой не го е грижа да го направи, аз и моите приятели ще го свършим", споделя музикантът.

Докато парите за пътни ремонти намаляват заради кризата, обезщетенията за злополуки и щети в следствие на лошото им стопанисване се увеличават. През миналата година са изплатени близо 12 млн. паунда, като исковете са скочили с 30%. Тези данни увеличават критиките към британските власти, че водят недалновидна политика по отношение на пътната инфраструктура.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.