Студен фронт ще понижи температурите

Малко преди края на март ще усетим пореден полъх на отминалата вече зима. Арктически леден език ще вкара порция студ дълбоко в сърцето на Европа, чак до някои Средиземноморски райони. Типично за пролетта обаче захлаждането няма да е дълготрайно.

В понеделник над Балканите ще премине студен атмосферен фронт. В хода на денонощието от северозапад на югоизток ще се развива гръмотевична облачност с краткотрайни, в определени моменти - интензивни валежи, с риск от градушки.

Ще се усилва вятърът в цялата страна – привечер ще се обърне от северозапад и ще носи студен въздух и усещане за по-студено време. Дневните температури следобед все още ще са високи – между 16 и 21 градуса, но по-късно ще застудява.

През нощта и в ранните часове във вторник понижението на температурите ще създаде условия за незначителни и краткотрайни пролетни снеговалежи в по-високите райони на Западна България. Денят ще е ветровит, с опасно силни пориви в равнините. А по Старопланинските била скоростта на вятъра ще е над 100-120 километра в час.

И вторник, и сряда ще са студени, с дневни температури между 5 и 10 градуса и стойности призори до минус 5. Около средата на седмицата облачността ще е с разкъсвания, а валежите – оскъдни.

Буквално последните дни на март ще са по-топли, с динамична облачност, но минимални валежи. Студен фронт с краткотрайни валежи с гръмотевици ще премине в самото начало на април покрай деня за размисъл и парламентарните избори. Ще последват 2-3 ветровити дни с по-ниски температури, след което към 9-10 април термометрите ще достигнат стойности около и малко над 25 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.