В луксозен лондонски хотел традицията започва с чаша шампанско

Следобедният чай е традиция във Великобритания. Хотел „Савой” в Лондон предлага класическо чаено изживяване от откриването си през 1889 г.

Илейн е един от мениджърите на чайната. Англичаните обикновено съчетават следобедния чай с малки сандвичи с краставица, пиле с къри, сьомга и яйца. Любителите на сладкия вкус предпочитат да комбинират топлата отвара с кифлички с конфитюр и сметана. Любопитно е, че в луксозния хотел чаеното преживяване започва по традиция с чаша шампанско.

БИРА ОТ ХЛЯБ: Идеята идва от Германия и се превърна в световен хит

Гостите могат да избират между 28 вида чай. Най-популярен от тях е Savoy breakfast tea – черен чай, специално произведен за хотела. Илейн споделя и какъв е етикетът при разбъркването на билковата напитка. Течността се разбърква напред-назад, а не с кръгови движения и лъжичката не бива да докосва чашата, за да не издава звук.

Традицията за следобедно пиене на чай датира от около 1840 г. Тя е измислена от херцогинята на Бедфорд – придворна дама на кралица Виктория. Смятала, че между обядът и вечерята има твърде дълга пауза. Накарала прислугата да приготви сандвичи и кифлички, започнала да кани приятели и това се превърнало в традиция.

Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд, както и в ефира на NOVA NEWS.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.