Причината - много по-дългите протоколи

Напрежение, хаос и припаднали хора на много места в страната при предаването на изборните книжа. Целият процес този път продължи 12 часа повече, отколкото на предходните избори. Причината са грешки в протоколите, най-често при въвеждането на преференциите кандидат-депутатите.

В София всички протоколи от СИК бяха предадени в 11.00 ч. Причината - по-дългите протоколи. Много от секционните комисии допуснаха грешки и се наложи да бъдат върнати. 

Първият предал изборните си книжа в НДК си тръгна минути преди полунощ. С всеки изминал час, оптимистите намаляваха.

До 04:00 сутринта по-малко от половината СИК успяха да предадат своите документи. За сравнение на предходните избори в този час тук всичко беше приключило.

Грешките: най-често при преброяването на преференциите.

„Има сборни грешки, както се очакваше, отделно се забави отчитането на резултата с видеонаблюдението”, обясни Полина Витанова, председател на 23 РИК.

Този път в София финалът на броенето дойде в 11 часа. 

Към 07.00 ч. в НДК оставаха още около 200 СИК. Към 09.00 ч. всички протоколи от 24 и 25 МИР бяха обработени. 

„30-годишна жена е припаднала в НДК. Тя е с ниско кръвно. Успяхме да я стабилизираме и е изпратена у дома”, обясни д-р Кировски от екипа на Спешна помощ, отзовал се на сигнала.

В Бургас изборните книжа се предават в Спортна зала „Бойчо Брънзов”. Към 08.00 ч. всички протоколи са предадени. И там забавянето е дошло от това, че протоколът трябва да събира двата вида гласуване. Заснемането и показването на бюлетините по време на броенето е минало нормално, споделиха чакащи представители на СИК.

„От 01.30 ч. сме тук. В 06.00 ч. влязохме. Не знам какво се случва. Предполагам е от смесеното гласуване, защото на предишните избори бързо и лесно приключихме до полунощ”, разказа представител на секционна комисия.

„Може би става въпрос за сгрешени протоколи. Смесеното броене ни затрудни” добави друг представител.

Според председателя на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев причината за опашките е небрежност на Секционните избирателни комисии. Той настоя за професионална администрация, която да участва в изборите.

„Такива протоколи не бях виждал никога. Много трудно мога да опиша качеството им. Голяма небрежност. Заради по-високото възнаграждение се включиха всякакви хора, които не се справят. Трябва да има подготвени председатели и секретари във всяка секция”, обясни Хаджиянев. И допълни, че един от членовете на СИК е бил пиян и е изведен принудително от залата. 

Към момента се сканират протоколите и се съпоставят резултати. "ГЕРБ води, следва коалицията ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ДПС и още две формации минават 4% бариера в Бургас - "Български възход" и ИТН. Очаквах да приемем протоколите в 6:30 ч., но ние сме най-голямата РИК като територия, а някои пристигат от 180 км. Ниското качество на секционните протоколи са причина за забавянето - някои членове на СИК подходиха небрежно и самоуверено. Не положиха достатъчно усилия, нашето обучение целеше да покаже сложността на протоколите, които се нуждаеха от бавна и прецизна обработка на данните във всички 744 СИК", обясни още Хаджиянев. 

И в Пловдив има припаднали хора. Медицинска помощ е оказана на 71-годишна жена, която вече е добре.

„Хората спят по столовете. С високо кръвно съм и ми казаха да се прибирам, защото ми прилоша. Няма въздух в помещението. Чак сутринта пуснаха вентилацията”, разказа Руска Иванова.

В Кърджали хиляди се оказаха под открито небе, чакайки да влязат в залите на районните избирателни комисии. И така 18 часа след края на изборния ден последните протоколи бяха предадени. Причината и тук откриха в дългия изборен протокол и многото грешки в него.

„Хората не бяха подготвени, това е плод на политическите партии”, заяви Павел Гатев, председател на РИК – Кърджали.

От РИК обясниха още, че почти във всеки протокол е имало грешки.

 

В Плевен също има много чакащи представители на СИК. Там е направена организация с номера, за да се знае кой след кого е. 

Сгрешени протоколи има и в концертната зала в Стара Загора, където се предават изборните книжа.

„Най-честата грешка е ненанасяне на гласовете без префенерция. Все пак не всички протоколи са объркани и тази година положението е по-добро”, обясни председателят на РИК в града Теодора Крумова.

В Благоевград представителите на СИК изчакват в автобуси в парк „Македония” преди да стигнат до залата.

Паралелно преброяване при 100%: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в борба за първото място

​Повече от 16 часа продължи предаването на бюлетините в Монтана. 

В Районната избирателна комисия в Плевен припаднали и спящи по земята хора нямаше, но и тук протоколите бяха пълни с грешки.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.