Между 20 и 29 лева струва килограм българско агнешко

Между 20 и 29 лева струва килограм българско агнешко. Цената зависи от населеното място и разфасовката. Това обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред БНР.

„Във фермите на живо тегло цената се повиши между лев и два, а в магазините до 4 лева. 70% от месото за Великден извън София се пазарува директно от фермите”, каза Караколев.

Затварят кланица в Кърджали заради 32 тона агнешко с неясен произход

И тази пролет може да останат непродадените агнета, ако се допусне дъмпинг, каза той. „Има сигнали, че се внася агнешко месо с червен печат от Северна Македония, но после отива в кланиците. И там печатите се пренабиват. Като страната не е в ЕС, там може да не спазват изискванията при отглеждането и третирането на агнешкото“, допълни Караколев.

В България се отглеждат достатъчно агнета за вътрешния пазар, категоричен е той. Ако реализацията им е пълна, това ще даде стимул за разрастване на производството. Но почти нямаме къси вериги на доставка.

„В момента сме разграден двор, внасят се продукти отвсякъде. От това страдат българските производители – отбеляза още производителят. – Трябва да има много повече практики за контрол и защита от страна на държавата.“

В пазарна икономика трудно се въздейства върху цените. От фермите до магазините те могат да станат двойни, съгласи се Караколев. И препоръча на потребителите да пазаруват от самите ферми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Весела Веселинова