При инцидента загинаха двама полицаи

Осъдителни присъди по делото за каналджийство в Бургас получиха тримата сирийски граждани, причинили катастрофата с автобус с 47 мигранти на 25 август 2022 година. При сблъсъка на автобуса с патрулка загинаха двама полицаи.

В Бургаския районен съд бе прочетена присъдата за затвор от 4 г. и 10 месеца за Омар Аднан, който е управлявал автобуса. Съучастникът му Ахмад получи година и 10 месеца и обществено полезен труд. Обвиняемият Абдулах Шарафли, закупил автобуса, бе осъден на затвор от 4 г. и 4 м и глоба от 18 000 лева.

Процесът е за каналджийство, неспазване на полицейско разпореждане и за шофиране с фалшиви номера.

В хода на досъдебното производство бяха назначени множество експертизи. Най-трудно беше установяването на самоличността и реалната възраст на извършителите, което доведе до необходимост от международно сътрудничество.

По време на делото адвокатите на тримата задържани поискаха споразумение с прокуратурата или съкратен съдебен процес, за да бъде намалено наказанието им. Обвинението отхвърли искането. Оттам поискаха 4 години и 6 месеца затвор за Омар, 1 година и 8 месеца за Ахмед и 4 години и 2 месеца за Абдулах.

Омар Аднан, за когото обвинението установи, че е пълнолетен, днес в съдебна зала отново твърдеше, че е на 16 години. По думите му е роден на 21 март 2007 г. В хода на процеса обаче прие становището на Прокуратурата, че е роден през 2004 г. като условие процесът да приключи по съкратената процедура. 

Адвокат Камен Кънев, който защитава един от подсъдимите, обясни, че подсъдимият сам взема решение дали да се признае за виновен след като му се разяснят всички възможни варианти.

Преди заседанието по делото районният прокурор Мария Маркова каза, че законодателят е предвидил от 1 до 6 г. затвор за каналджийство и държавното обвинение ще иска максималните наказания.

 

 

„Подсъдимият Аднан се обръща към присъстващите в автобуса и им казва: „ Дръжте се” със сравнително спокоен тон, като след като наближава самото КПП, попитал подсъдимия Муфид какво да прави и той му казва „минавай през блокадата”, допълни Христо Христов от Районната прокуратура в Бургас.

На заседанието присъстваха близките на един от загиналите полицаи - Йордан Илиев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.