Те бяха пренесени от София с Литийно шествие

С Литийно шествие мощите на „Св. Георги” бяха преместени от София до църквата „Св. Атанасий Велики” в село Лозен. Пред храма се образува дълга опашка от хора, желаещи да се помолят пред чудотворната десница.

Мощите на Свети Георги пристигнаха у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Шествието започна в 16:30 часа и тръгна от центъра на селото, а в него се включиха стотици миряни. Чудотворната десница е поставена в центъра на храм “Св. Атанасий”, където всеки може да ѝ се поклони. Опашки пред храма се образуваха няколко часа преди пристигането на мощите. От храма заявиха, че днес няма да спазят работното си време, а вратите на църквата ще останат отворени, докато има желаещи да видят светинята.

„Мощите ще бъдат тук също на 29-и и 30-и - събота и неделя. Цял ден ще имат възможност хората да се поклонят на мощите и на чудотворната икона от Зографския манастир. Това е една огромна радост, духовна радост за нас и голяма благодат както за жителите на село Лозен, така и за нашата малка енория, защото Св. Великомъченик Георги е доста честван светец при нас и обичан. Както ние го обичаме, така и той ни обича. Ние имаме благодатта да се докоснем до неговата света десница”, каза отец Георги.

Мощите пристигнаха у нас в сряда от гръцкия град Нигрита. А от Лозен пътят им през следващите дни ще продължи към Църногорския манастир и храм „Св. Петка” в Брезник. На Гергьовден светинята ще бъде в Перник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.