Всички заплахи, отправяни срещу Гешев през годините, са проверявани много сериозно, заяви още вътрешният министър

Има заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в МС. Той обаче отказа да даде повече подробности.

ОПИТ ЗА АТЕНТАТ: Бомба срещу кортежа на главния прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имаме много насоки, разследването тече, повече подробности може да изнесе Прокуратурата”, каза вътрешният министър.

„Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства на НСО, трябва да бъде завишено”, коментира още той.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев обаче този взрив не е могъл да навреди на пътниците в колата. „Това е автомобилът с най-добра защита, с който разполага НСО. И именно тази добра защита е довела до това - конкретното взривно устройство да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне, където са се намирали пътниците. Ако това е бил обикновен автомобил и е имало директно попадение, каквото в случая е нямало – да, биха проникнали осколки, биха били поразени пътниците в автомобила”, подчерта той.

Противоречива се оказва и информацията с кого е пътувал Гешев. „Не искам да коментирам подробности в тази посока. Не е бил сам”, заяви лаконично вътрешният министър.

По думите на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов атентатът е бил изключително добре подготвен със заложен като засада взрив, който е бил задействан електронно. „Става въпрос за взривно вещество, което е самоделно изготвено. Не е взривно вещество, което е фабрично, което да е било на разположение в армията и да е произведено в някои от нашите оръжейни заводи”.

В огледите е участвал и израелски експерт по контратероризъм. „Разследването се води от прокуратурата и следствието, това, което ние декларирахме е, че всички служби в МВР ще използват пълния си ресурс, за да се стигне до извършителите и евентуално на поръчителите на този акт”, посочи Демерджиев.

На съвещанието в Министерския съвет станало ясно, че автопаркът на НСО е стар, като най-новият автомобил в него е от 2012 година. Сега служебният кабинет поръчал три нови бронирани коли.

Със заповед на министър-председателя се сформира работна група. Тя ще трябва да обедини цялата информация от службите за сигурност, за да се стигне до извършителите и поръчителите на взрива от вчера, така и да се избегнат подобни действия, към който и да е представител на държавата за в бъдеще.

Всички заплахи, отправяни срещу Гешев през годините, са проверявани много сериозно, заяви още вътрешният министър.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.