Искаме обединена България, която носи решения за грижите и терзанията на гражданите, заяви кандидат-премиерът на ГЕРБ

Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради уронване престижа на прокуратурата. Това заяви кандидат-премиерът Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС, на среща с парламентарната група.

"Искам да благодаря на ПГ на ГЕРБ-СДС за подкрепата. За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. Искаме обединена България, която ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и която носи решения за грижите и терзанията на българските граждани. Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А - амбиция, авторитет, ангажимент", подчерта Габриел. 

"Амбиция да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Авторитет на България в Европа - да участваме в процесите в ЕС. Ангажимент към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот. Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи. Ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото. Правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент", коментира тя. И допълни, че приоритети са и стабилизиране на публичните финанси и приемането на бюджет.

Правосъдна реформа, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне, механизъм за разследване на главния прокурор също са част от приоритетите на Габриел.

"Освен това приемане на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми, Програмата за развитие на селските региони и Плана за възстановяване и устойчивост. Ще работим за гарантиране на продоволствената сигурност и в полза на пчеларите. Приоритет е и подобряването на сигурността на българските граждани, борбата с битовата престъпност и войната по пътищата, членството ни в Шенген, модернизацията на армията. Също така важна е и стратегическата специализация на регионите в ключови за икономиката сектори - водород, зелени и цифрови технологии. Трябва да бъдат създадени иновационни хъбове. Нужно е опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика", посочи Габриел.

Според нея необходим е и план за изход от кризата и работещо правителство, както и нормализация на работата на институциите.

"Изправям се с чувства на гордност и скромност заедно с вас, защото в последните 14 години сме работили и постигали резултати и в рамките на моите дейности, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС. Днес обаче заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която всички ние носим пред българите. Ключовата дума на срещите ни с партиите ще бъде "диалог" - по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план. За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност", подчерта тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.