Ако се окаже безопасно и ефективно, то би могло да предпази от потенциални вреди при ядрени аварии или терористични атаки

В САЩ започва първото изпитание върху хора на нов вид антидот срещу мръсна бомба, предназначен за отстраняване на вредното радиоактивно замърсяване от организма. Смята се, че лекарството, наречено HOPO 14-1, действа срещу няколко елемента, които могат да бъдат използвани в оръжия, включително уран. Ако се окаже безопасно и ефективно, то би могло да предпази от потенциални вреди при ядрени аварии или терористични атаки.

На около 42-ма доброволци ще бъдат дадени различни дози, като ще се проверява за странични ефекти. Ще се извършва "интензивно наблюдение на безопасността", а резултатите от първата фаза на проучването се очакват през 2024 г., казват ръководителите на проучването от SRI International, Калифорния, които получават финансиране от американската правителствена агенция National Institutes of Health.

Какво е мръсна бомба?

Известна още като устройство за радиологично разпръскване, мръсната бомба е взривно вещество, което е смесено с радиоактивен материал, така че при избухването му зоната на взрива да бъде замърсена. Мръсната бомба не е ядрена бомба - тя е по-скоро "оръжие за масово поразяване", отколкото "оръжие за масово унищожение", твърди Комисията за ядрено регулиране на САЩ.

Радиационният облак от мръсна бомба може да се разпръсне в рамките на няколко квартала или километра от експлозията, докато замърсяването от ядрената бомба може да се разпространи на хиляди квадратни километри. Излагането на радиация може да увреди ДНК, тъканите и органите на човека и да доведе до заболявания, включително рак, поради което би било полезно да се създаде перорално лекарство, което да противодейства на някои от ефектите.

Вече има две различни лекарствени инжекционни форми, които могат да се използват за лечение на хора, изложени на радиоактивен плутоний, америций или кюрий. От десетилетия експертите знаят също така, че таблетките с йод могат да се използват за защита на хората, ако в околната среда е изпуснат радиоактивен йод; те са давани на хората през 1986 г., когато в електроцентралата в Чернобил възникна ядрена авария.

Друга таблетка, наречена „Пруско синьо“ (калиево-железен хексацианоферат), може да помогне за отстраняване на радиоактивните цезий и талий.

Ако HOPO 14-1 действа, то ще бъде поредното лекарство, което ще бъде добавено към арсенала, предлагайки защита срещу уран и нептуний в допълнение към плутоний, америций и кюрий.

Все още никъде по света не е имало успешна атака с мръсна бомба.

Въпреки това са правени опити. През 1996 г. бунтовници от Чечения залагат бомба, съдържаща динамит и радиоактивен цезий-137, в московския парк "Измайлово". Службите за сигурност откриват местоположението ѝ и тя е обезвредена.

През 1998 г. разузнавателната служба на Чечения открива и обезврежда мръсна бомба, поставена в близост до железопътна линия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.