Николай Калайджиев е двукратен световен рекордьор, професионален военен летец и лицензиран акробатичен пилот

Български летец ще се опита да постави трети последователен рекорд на "Гинес". До полета за историята на капитан Николай Калайджиев остава един месец.

Заявката му е да направи нещо, което никой досега не е постигал. Той е двукратен световен рекордьор, професионален военен летец и лицензиран акробатичен пилот.

РЕКОРД: Британец посети Седемте чудеса на света за седем дни (ВИДЕО)

Авиацията е в кръвта на капитан Николай Калайджиев. Но не забравя, че адреналинът няма място в пилотската кабина.

„Дали изпитвам някакви емоции? Абсолютно никакви емоции не изпитвам. Казват ми – трябва да изпълниш мисия от точка А до точка Б. И аз я изпълнявам. И след това идва удовлетворението“, каза той. 

Нигерийка постави рекорд за най-дългото време, прекарано в готвене (ВИДЕО)

Дисциплината и уменията от Военновъздушните сили го тласкат към нови предизвикателства, но в леката авиация.

„След един месец предстои да поставя трети световен рекорд със самолет. Когато излетя със самолета, правя наклон и започвам да се въртя. Наляво, след това надясно. Това ще го правя над 400 пъти, това е изискването на "Гинес", което означава, че ще направя полет над 5 часа и ще се въртя нон стоп“, разказа Калайджиев. 

„Ако за 5 секунди изправя самолета и спра да се въртя, самият рекорд се прекратява. Така че няма вариант да кажа – лошо ми е и да спра“, уточни летецът. 

РЕКОРД: Платиха 38,1 млн. долара за най-старата еврейска Библия в света (ВИДЕО)

„Доказването на рекорда е една от финансовите тежести. Има специалисти, които са на земята и нямат право да бъдат наблюдатели повече от 4 часа, трябва да се сменят. Тези специалисти трябва да направят постоянен видеозапис“, обясни Вълко Пингелов, част от екипа на Николай. 

Изпитанието за Николай е като трамплин към по-голяма и още по-мащабна цел.

„Голямата ни цел – да изпълня мисия в Космоса. И интересното е, че космически компании искат да направим световен рекорд и в Космоса“, сподели Калайджиев пред NOVA. 

Изследовател постави рекорд за най-дълго пребиваване под вода (ВИДЕО)

В основата на всичките му цели и мечти стои една родолюбива кауза.

„Трябва да държим България на световната карта на авиацията и на тези световни рекорди  това е идеята – да покажем какви българи, какви пилоти има у нас“, завърши пилотът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.