Нова рубрика срещу дезинформацията

В предаването „Здравей, България” стартира рубриката „Ловци на лъжи”. По следите на фалшивите новини тръгваме с factcheck.bg и журналистите Ралица Ковачева и Георги Марчев.

Първата фалшива новина, която dwamata опровергават, е тази, че български момчета се мобилизират, за да бъдат пратени в Украйна.

„Решихме да започнем с мобилизацията, защото това е една много устойчива тема. Става въпрос за неверните съобщения, че „пращат български момчета за пушечно месо в Украйна”.Тази тема непрекъснато започва нов живот. Използва се в различни вариации, използва се и от политици. Решихме, че е важно да покажем какво всъщност се случва”, обясни Ралица Ковачева.

Първите публикации за това, че мъжете получават повиквателни, са от 25 февруари миналата година – вторият ден на войната.

„Оттогава до ден днешен тази тема си върви. Първо тръгнаха повиквателни, които се разпространяваха във Facebook. Оказа се, че са рутинни процедури на Окръжията”, обясни Ковачева.

„Това се случва в някакъв период от време, в който се обновява запасът”, поясни Георги Марчев.

Той обясни, че лъжа са и публикациите, в които се твърди, че НАТО е издал заповед за мобилизация на 30 000 български военни. „Такава заповед изобщо не съществува”, категоричен е Марчев.

Ковачева каза, че подобни информации се публикуват в сайтове, които бързо изчезват и е трудно да се разбере кой точно стои зад тях.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.