От САЩ следят последствията от решението, но нямат признаци, че оръжието ще бъде ползвано

Япония обяви нови икономически санкции срещу Русия. Според договорените на срещата на Г7 ходове, Токио спря износа на стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели. Забранява се и предоставянето на инженерни и строителни услуги от японски фирми. Налагат се персонални санкции на 17 физически лица и общо 80 компании.

По-рано президентите на Русия и на Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко подписаха споразумение за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус. Новината предизвика остра реакция от Токио и Вашингтон.

На пресконференцията, на която бяха обявени санкциите, Япония критикува разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус.

„Като единствената страна, понесла употребата на ядрени оръжия, никога няма да приемем използването им като заплаха от Русия", каза секретарят на кабинета на министър-председателя.

Разполагането на оръжията осъдиха и САЩ.

„Продължаваме да следим последствията от това решение. На този етап нямаме основания за коригиране на ядрената позиция. Нито пък в момента наблюдаваме някакви признаци, че Русия се готви да използва ядрени оръжия от Беларус. Но това е още един пример за взимане на безотговорни и провокативни решения”, каза Карин Жан-Пиер, говорител на Белия дом.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook