Това стана след месеци на тежки преговори

След преговори продължили месеци Съединените щати се договориха за дълга. Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали "принципно споразумение" за повишаване тавана на дълга за две години. Сделката беше ключова за избягването на дефолт в страната. Таванът на дълга в момента е 31,4 трилиона долара. От януари до сега преговорите бяха затруднени, защото представителите на републиканците твърдяха, че вдигането ще доведе до сериозни икономии и съкращения. Сегашната сделка очертава и някои ограничения на разходите така, че да се избегне подобно развитие.

 „След седмици на преговори постигнахме принципно споразумение. Въпреки това искам да ви уверя, че усилията ни продължават. Вярвам, че това е договор, постигнат на базата на общите ни принципи, и вярвам, че необходим и достоен за американците. Договорихме исторически съкращения на разходите, както и реформи, които ще измъкнат хората от бедността и ще ги направят трудоспособни. Няма нови данъци, няма нови правителствени програми”, заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.