Цигулката е нещо като мой глас, много по-естествено се изразявам чрез нея, казва виртуозът

Българският виртуозен цигулар Васко Василев беше главен концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз III. Той печели сърцата на публиката с 305-годишна цигулка "Амати". Купува я с ипотечния кредит на бабата на Ванеса Мей, когато е на 20 години. По-скъпа е от някои "Страдивариуси". Губи я веднъж във влака. Лъкът ѝ пък е на 150 години.

Концертмайсторът на коронацията Васко Василев: Щастлив съм, че ще бъда част от историята

По думите му две години му е отнело да свикне с цигулката. "С този инструмент можеш да правиш всичко - да развеселиш, да разплачеш. Най-тъжната музика за мен е на Чайковски. Цигулката е нещо като мой глас, много по-естествено се изразявам чрез нея. Идеята е да можеш да говориш чрез нея и да комуникираш. По целия свят тя е моят универсален език", разкри той. 

Василев разкри, че е скъсал струна по време на генералната репетиция преди коронацията на Чарлз III. "На турнето у нас ще имам резервна цигулка, тъй като свиря и много фламенко" ,обясни цигуларят. 

Споделя, че му е тъжно да гледа политическата ситуация, защото обича България. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.