Юни започва с повече слънце в Източна България

В последните дни на май времето ще остане неустойчиво, с характерните за сезона пролетни валежи. Доминиращите въздушни маси са от Средиземноморието, но от североизток продължава да нахлува по-хладен въздух, който създава условия за динамично време.

От понеделник до сряда температурите ще са без промяна – сутрин - между 10 и 15 градуса, а следобед – от 20 до 26. В часовете до обяд облачността ще е променлива с разкъсвания. По-късно от североизток на югозапад ще се развиват гръмотевични локални валежи, на моменти - интензивни, с риск от градушки. Процесите ще са по-силни в Дунавската равнина и Предбалкана.

Около средата на седмицата температурите леко ще се повишат и в Дунавската равнина термометрите ще показват 29-30 градуса. Зоната с динамично време ще се ограничи в западните райони, докато на изток валежи няма да има.

През първите почивни дни на летния месец юни над страната ще премине студен атмосферен фронт от северозапад. В събота вятърът ще се усили в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, а в следобедните часове в Западна и Северна България ще се оформи гръмотевична облачност, с локални интензивни валежи и риск от градушки.

В неделния ден ще превали в областите на юг и на изток. Температурите ще се понижат, по-осезаемо - в тъмната част на денонощието.

В първата пълна седмица на юни отново ще има ситуация с преминаващ студен фронт – усилване на северозападния вятър и следобедни гръмотевични валежи с градушки в Западна и Северна България. Около 9-10 юни южно от страната ни ще премине и средиземноморски циклон, с повече облаци и потенциал за валежи в Южна България. С него температурите ще се върнат към нивата с дневни стойности до 26-27 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.