Туристите да имат по-голям запас от дрехи, водонепромокаеми якета, дъждобрани, препоръча той

"По-подходящо е да се практикува спорт и туризъм в ниската част на планината. На места в планините има сняг, който се стопява чак месец юли, което е коварно. До преди седмица ентусиастите можеха да упражняват и ски туризъм, но вече снегът е на петна. В Пирин планина над 2100 м има значително повече сняг, а до 2000 той се е стопил". Това заяви  Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

За тази част от годината е характерно бърза промяна на времето. Една от най-големите опасности сега е дори сутрин да е слънчево, до 40 мин. може да се развие дъждовна облачност, градушка, суграшица, обясни планинарът.

„От 7-8 г. не сме имали истинска пролет с много валежи и хладно време, а тази година е такава”, допълни Балевски. Той препоръча да се гледа прогнозата ден за ден. По-добре да се излезе от по-високата точка и от там да започне преходът, каза планинарят, който бе уточнил, че сега е подходящ туризъм в по-ниските части на планината, не по върховете. Той препоръча туристите да имат по-голям запас от дрехи, водонепромокаеми якета, дъждобрани.

Още полезни съвети за разходки в планината гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.