Първият летен месец започва с бурно време

В началото на месеца времето все още е неустойчиво и поне в Западна България ще се запази такова до старта на астрономическото лято на 21 юни. През първия уикенд на месеца над страната преминава студен атмосферен фронт с временно интензивни валежи, гръмотевични бури и резки усилвания на вятъра.

В събота още в ранните часове вали в Северозападна България. В хода на денонощието валежният фронт ще обхваща западната, централна и североизточна част на страната. За кратко в някои райони ще паднат значителни количества дъжд с риск от локални наводнения. Ще има условия за мощна гръмотевична активност и градушки. Без валежи, но с променлива и разкъсваща се облачност в събота ще останат областите по крайбрежието и на Югоизток. Дневните температури ще са между 22 и 27-28 градуса с по-високи стойности в източните райони.

През нощта и в неделя процесите ще се ограничат около планините и предпланинските части на Западна и Централна България. Гръмотевичната активност ще намалее и ще ограничи зоните с риск от градушка. На много места в източната половина на страната ще се показва слънцето. Температурите слабо ще се понижат до дневни стойности в интервала 21-26 градуса.

От 5 юни нататък седмицата ще започне с по-динамично време в понеделник - отново със следобедни гръмотевични валежи около планините в Западна и Централна България. Около средата на периода облачността ще е с чести разкъсвания, валежите - по-оскъдни и предимно около западните планински масиви. С приближаването на почивните дни отново ще има предпоставки за по-мощни следобедни процеси с валежи и гръмотевици. През периода температурите ще са без резки аномалии. Дневните стойности ще се движат между 22 и 27-28 градуса.

 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.