В четвъртък ВСС ще гледа отстраняването на Иван Гешев

Часове преди Висшия съдебен съвет да започне дебата по същество за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор, кадровиците нанесоха още един удар върху Иван Гешев. Ресорната колегия отказа да накаже дисциплинарно заместника му и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов. Искането на главния прокурор се базира на медийни изяви на Сарафов, в които той призоваваше политиката да излезе от прокуратурата, както и държавното обвинение да напусне политиката.

Искането за дисциплинарно наказание Иван Гешев отправи в средата на май, след като със Сарафов влязоха в открит конфликт. Тогава Гешев обяви, че ако заместникът му не подаде сам оставка, след като опитал да направи преврат в прокуратурата, той ще поиска ВСС да го санкционира.

Прокурорската колегия на ВСС отказа да накаже Сарафов

„Недопустимо е, защото има друг ред за образуване на дисциплинарни производства, тъй като началникът на Националната следствена служба се избира по специален ред. Има и специален ред за неговото освобождаване”, коментира Георги Кузманов от Прокурорската колегия към ВСС.

Със 7 гласа "Против" и само 2 "За" предложението, кадровиците отказаха да наложат наказание на Борислав Сарафов. „Ако трябва да има процедура по дисциплинарно наказание на шефа на Националната следствена служба, тя трябва да се прави пак по предложение на трима членове на Прокурорската колегия, и по същата процедура, със специални правила, както за тримата големи”, категоричен беше Кузманов.

Решението на кадровиците идва броени часове преди Пленумът да започне дебата по същество за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. „Психически сме подготвени, извикани са свидетели, очаква ни дълъг ден. Може да не приключим в един ден заседанието”, предупреди Георги Кузманов.

В официалния дневен ред на ВСС въпросът за освобождаването на Иван Гешев не фигурира. Той обаче може да бъде включен като извънредна точка. Още вчера, след като прие ключа за държавния печат от предшественика си Крум Зарков, новият министър на правосъдието Атанас Славов декларира готовност да го направи. „Надявам се този процес да бъде завършен по такъв начин, че да няма съмнение в неговата легитимност и да няма съмнения, че е имало някакви външни влияния в този процес”, коментира той.

Пред кадровиците за изслушване в четвъртък са извикани Борислав Сарафов, заместникът му Ясен Тодоров, както и заместниците на самия Иван Гешев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.