Това стана ясно от разговор между Николай Денков и Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, предават от пресцентъра на МС.

Припомняме, че в средата на месец май сегашният външен министър Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар. 

Премиерът благодари на Фон дер Лайен за поздравленията по повод избора на новото правителство.Тя беше първият световен политик, който с пост в Twitter пожела успех на него и на вицепремиера Мария Габриел в изпълнението на техните нови отговорности в българската политика.

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, Фон дер Лайен я прие

В разговора акад. Николай Денков представи накратко приоритетите на новия кабинет – подготовката на бюджетите за тази и следващата година, приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и на всички законодателни промени и реформи, свързани с националния План за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ЕК подчерта важността на опазването на външните граници на Европейския съюз и потвърди, че страната ни ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана.

Двамата планират лична среща, която вероятно ще се състои в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, насрочено за 29 и 30 юни. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.