Засега обаче хората сами ще трябва да поемат разходите по отстраняването на пораженията

Разрушени и напукани комини и стени на къщи, както и четири засегнати училища. Това е равносметката от земетресението, което удари Пловдивско в сряда следобед. Общински комисии все още обикалят и описват щетите, нанесени от труса. Засега хората сами ще трябва да поемат разходите по отстраняването на пораженията.

Силно земетресение в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-засегнато от земетресението е основното училище „Васил Левски” в село Караджово. Покривната конструкция и козирката на физкултурния салон са откъртени, а всички прозорци, вследствие на силния тътен, са изпочупени.

„Счупени стъкла и паднали осветителни тела. Има сериозни пукнатини между различните корпуси. Ще ги почистим, след като мине застрахователната компания и оцени щетите”, коментира директорът на училището Красимира Благоева.  

В салона не е имало деца. Всички 115 ученици са били евакуирани от сградата.

На този фон, 50% от комините на къщите в Караджово са разрушени. Сред тях е и този на Цветанка Вълканова. „Беше много страшно. Не мога да дойда на себе си. Цяла нощ не сме спали”, сподели жената.

Пловдивчани твърдят, че са получили предупреждение на телефоните си за предстоящ трус

В село Крумово са разцепени комините на сградата на кметството и читалището. Засегнат е и покривът на самотно живееща, прикована на легло, жена.

Секунди преди труса много хора са получили предупреждение на мобилните си телефони. „Започна да свети в червено, да издава звук. Изписваше „Силно земетресение с магнитуд 5.3. Незабавно се евакуирайте или застанете на безопасно място”. Следващият текст, който се изписа на екрана ми: „Обуйте обувките си и излезте навън”, каза Румяна Самоковарева.

Последният вторичен трус в района е от 22:15 ч. в сряда, който е бил с магнитуд 2.9 по Рихтер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.