"Над 50% от плодовете не са опрашени и дървото ги изхвърля", каза Димитър Сотиров

Дъждовното време удря тежко черешовата реколта в Кюстендилско. Тази година плодовете зреят рекордно късно, заради липсата на достатъчно слънце и високи температури. Това е довело до недостатъчно опрашване на цветовете по дърветата. Освен всичко друго производителите очакват недостатъчното слънце да се отрази и на качеството на кюстендилската череша, голяма част от която и тази година ще остане непродадена, заради слабия пазар на родната продукция.

Според Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил: „черешата няма да може да натрупа необходимите захари и киселини, тоест тя ще остане не така сладка, както сме я запомнили. Ние сме известни като региона с най-сладката череша. В момента тези плодчета които държа в ръката, те са неоплодени, и дървото ги изхвърля”.

Проблемите с реализирането на черешовата реколта са от години. Производителите ще изпитат трудности от реализирането на своя черешов плод, обясни Сотиров. Средният берач обира 50-60-80 кг на ден. За да покрие производствените разходи, производителят трябва да ги продава над 3 лева, допълни Димитър Сотиров. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook