Идеята е на УЕФА и "Дисни"

Инициатива стимулира момичета да играят футбол и да спортуват. Идеята е на УЕФА и „Дисни”.

„Програмата е ”Плеймейкърс”. Заедно с „Дисни” и „Български  футболен съюз” програмата е насочена за момиченца между 5 и 8 години, напълно безплатна, достъпна за всички желаещи момичета, които се интересуват и искат да се докоснат до футболната игра”, обясни Йоана Джамбаска, треньор по футбол.  

Подходът е иновативен и е базиран на разказването на истории на „Дисни”. „Интересното е, че децата, заедно с героите от любимите им детски филми, по-близо влизат във футбола чрез сцени от детските филмчета. Във всяка една глава от ръководството, което получава треньора, има тренировки, които са свързани с игрите и с тези игри децата още повече се запалват по футбола”, разказа още Йоана Джамбаска.

Треньорите учат децата да бъдат смели, да умеят да се забавляват и така те намират и нови приятелства. „Много деца се запалват не само по футбола, но и като цяло към спорта, защото това е най-важното нещо в момента. Има един доклад, който е към Световната здравна организация, че повече от  85% от момичетата не спортуват и това е проблем и в България”, допълни треньорката по футбол.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.