Над 30 градуса през почивните дни

В събота температурите следобед ще са от 25 до 30, в Дунавската равнина и източните части на Горнотракийската низина до 31-32 градуса. Облачността в Западна България ще се увеличава бързо и в хода на денонощието ще има валежи. До обяд - слаби превалявания около Западна и Централна Стара планина и в Югозападна България. В същите райони следобед ще се развиват гръмотевични бури, по-интензивни в Рило-Родопската област. Остава висок рискът от дребна градушка.

През нощта срещу неделя и призори в последния почивен ден за тази седмица облачността ще остане променлива, в някои югозападни райони с възможни слаби превалявания. В светлата част на деня температурите ще се запазят близки до съботните - в районите с повече слънце ще са с градус-два по-високи. Отново в западните планински и някои предпланински райони около и след обяд ще има локални гръмотевични валежи с риск от градушка. В източната половина на България облачността ще остане минимална с възможни краткотрайни валежи в Североизтока.

В началото на следващата седмица се очаква преминаване на нестабилен студен фронт. Вятърът за кратко ще се обърне от северозапад, ще има условия за краткотрайни, на места - временно интензивни валежи с гръмотевици, по-сериозни в Северна и Западна България. В понеделник и вторник ще се усети прохлада, като температурите ще се понижат с 3-4 градуса. 

Ако се запази прогнозираната атмосферна конфигурация, през втората половина на седмицата ще се оформи средиземноморски циклон, който ще донесе поредна порция интензивни валежи, които вероятно ще засегнат и източните части на страната през почивните дни. На отделни места в Западна България в следващите 7-8 дни ще паднат значителни сумарни количества дъжд с предпоставки за локални наводнения.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.