Експертите са на разнопосочни мнения

Юристи прогнозираха, че Иван Гешев ще бъде отстранен от поста главен прокурор. Много от тях се обединиха около мнението, че най-вероятният изход е ВСС да гласува „за“ предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. За да се случи това, след законовите поправки, вече са нужни не 17, а 13 гласа. Процедурата продължава с указ на президента, който в зависимост от обстановката, би могъл да го издаде веднага или да го забави.

Експертите погледнаха и в перспектива. Според тях не трябва да се премахва изцяло фигурата на обвинител номер едно, но е нужно да се променят правомощията му.

ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев

Адвокат Людмил Рангелов подчерта, че евентуално забавяне на указа на Радев няма да е лишено от логика.

„Президентът също прави политика. В този момент изглежда, че обществото има голям интерес - колкото повече информация и действия предприеме Гешев срещу престъпността по високите етажи, толкова това ще е по-полезно за хората“, каза Рангелов.

Неговият колега Александът Кашъмов пък коментира: „Ние сме виждали случаи в историята от последните десетилетия, в които президентът е отказвал да издаде указ да назначи конституционен съдия. Разбира се, това е огромно изключение”.

Не по-малко важно за бъдещето на съдебната система е и предложението за премахване изцяло на институцията главен прокурор. Това може да стане само с Велико Народно събрание, категоричен е адвокат Рангелов.

МС: Освобождаването на Гешев е само една стъпка от съдебната реформа

Но идеята, сама по себе си, част от юристите определиха като екзотична.

„Такава радикална промяна, според мен, е прекомерна. Какви ще са последиците?”, запита доц. Наталия Киселова.

Аргументи имаше и в обратна посока.

„Тази фигура е силно политизирана. И през нея става кадруването, но и изборът кой да се удари и къде”, каза Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки”.

Според адвокат Марковски, за да не се ползват „замразени досиета“ за политически цели, е нужно не да се ликвидира, а да се реформира фигурата на обвинител номер.

„Особено важно е да не може главният прокурор да отменя индивидуални актове на наблюдаващите прокурори по конкретни наказателни дела. Какво значи това? Ако някой е прекратил даден случай да не може да каже, че отваряме отново папката, така ли?”, пита Марковски.

В случай че фигурата не бъде премахната, процедурата по избор на наследник на Гешев може да отнеме половин година.

ВСИЧКО ЗА ОТСРАНЯВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.