Всеки ден 600 души се нуждаят от кръвопреливане

Отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Инициатива, която насърчава всеки да направи този акт доброволно, за да даде шанс за живот на някой непознат. Всеки може да дари живот и 30 минути от времето си. Мотото тази година е: "Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често".

Всеки ден 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Статистиката у нас обаче е красноречива: Над ¾ от кръводарителите предприемат тази крачка под натиск, когато техен близък е в критично състояние или срещу пари.

Акция за кръводаряване за пациентите с най-тежкия вид анемия в Бургас

Кин Стоянов, директор на програма „Христо Ботев“ в Националното радио, е рекордьор по кръводаряване. „Навремето бях кръводарител. Този пример съм го предал не само на Димитър, който засега води класацията, но и на другия ми син, Стефан, който също е кръводарител. Както и на двете ми дъщери - Ралица и Калина”, разказва той. 

Сред хората, които синовете му спасили, е и драматургът Калин Илиев. „Той се обърна към опериращия го лекар и му каза: „Знаеш ли каква кръв ми преливате на мен? Вече в моите вени ще тече кръвта на внуците на Радой Ралин”, разказва още Кин Стоянов.

Така синът на Кин Стоянов - Димитър, се оказва сред рекордьорите на Националния център по трансфузионна хематология и БЧК. Наградата прие неговият горд баща.

„На този ден ние изказваме едно голямо благодаря към тези, които дават частица от себе си”, каза Надежда Тодоровска, зам.- генерален директор на БЧК.

Кампания по кръводаряване в храма „Свети Николай” във Велико Търново

Награда беше връчена и на още 15 дарители и организации, предприятия и училища. Сред тях е и столичният храм „Покров Богородичен“, който вече 20 години помага идеята за доброволното кръводаряване да стигне до повече вярващи.

„Това наистина е една такава истинска, християнска саможертва. Да дадеш за този, който има нужда, без дори да го познаваш, без никаква користна цел”, каза отец Живко Лозанов от храма.

Най-ценно според днешните рекордьори е доброволното даряване на кръв. „Това е най-благословеното сражение. Ти се сражаваш, не за да пролееш чуждата кръв, а да пролееш собствената си, за да спечелиш битката срещу смъртта”, сподели Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.