Тя заяви, че освобождаването на всички зам.-министри от служебното правителство е затруднило новосформираната власт

Вицепремиерът Мария Габриел обяви, че все още не са обсъждани кандидатури за нови областни управители, след като досегашните подадоха оставки. Така до избора на нови, сегашните ще останат на позициите си.

В качеството си на външен министър Мария Габриел коментира и напрежението между София и Скопие от последните дни.

За пореден път управляващите признават, че освобождаването на всички зам.-министри от служебното правителство е затруднило новосформираната власт, но увериха, че напредват със запълване на празните места. Вицепремиерът Мария Габриел настоя всяка една от кандидатурите да бъде внимателно разглеждана, за да не се повтарят грешки. Разговор за назначаване на нови областни управители все още не е воден, а тези в оставка трябва да продължат да изпълняват задълженията си по закон, обяви вицепремиерът Мария Габриел.

„Ние не сме стигнали още до дискусията за областните управители, защото и за тях ни предстои най-напред разговор с министър-председателя Денков и, разбира се, с парламентарните групи”, каза Мария Габриел.


Работи се обаче по запълване на втория ешелон на властта, след като служебният кабинет освободи всички зам.-министри при встъпване в длъжност на новата власт.

„Ето го предимството да реагираш бързо и всички министри да имат своите екипи, със зам.-министрите, от друга страна нека да не забравяме всяка една от кандидатурите да бъде разглеждана, а ние с Денков говорим всеки ден по темата”, каза Мария Габриел.

И обясни, че липсата на време е довела до грешката с назначения и след това освободен като зам.-министър на земеделието Дамян Дамянов, за когото беше установена принадлежност към Държавна сигурност.

„Фактът че всички зам.- министри напускаха не позволи за всеки един да бъде отделено необходимото внимание. Това, което за нас е важно, е, че именно в такъв период, в който има натиск да вземаме по-бързо решение, да не допускаме случаи като този, който и вчера стана публично достояние”, заяви Габриел.

Тя коментира и освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет.

„За нас това е стъпка в правилната посока, но да не забравяме, че голямата цел е цялостна съдебна реформа”, каза Габриел.

Междувременно България е предприела незабавни мерки след нападението над съпредседателя на сдружение на българите в Северна Македония Бекир Кадриески, заяви вицепремиерът, а външно министерство извика на среща посланика на югозападната ни съседка у нас.

„Очакваме от властите в Република Северна Македония да направят своето разследване, разбира се. Изразяваме загриженост във връзка с езика на омразата, който за нас е недопустим и неприемлив”, каза Габриел.

Външният министър обясни, че все още няма постъпило искане пострадалият Кадриески да се лекува в България, но ако това се случи, имат готовност да реагират.

Новините на NOVA са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook