Цял квартал в град Дунавци е под вода

Евакуация във Видинско заради придошлите води в коритото на местната река Войнишка. Осем души са спали в кметството на град Дунавци, а цял квартал е под вода.

„С наша помощ и помощта на пожарникарите изведохме трудноподвижни хора от домовете им и ги закарахме в кметството”, разказа Димо Скорчев, кмет на гр. Дунавци. 

Нови населени места в Северозападна България са под вода (ОБЗОР)

Над 60 са къщите, засегнати от наводненията. Много животни също са пострадали. „Вълната дойде много бързо и никой нямаше готовност”, споделя още кметът. 

Евакуираните трудноподвижни хора вече са по домовете си. 

Според местните хора причината за наводнението е преливане или изпускане на голям язовир на 50 км от Дунавци.

„Знаят, че стената е компрометирана. Можеха да се обадят на хората и да предупредят. Да пуснат сирени”, обясни жителят Владимир Иванов.

Според властите язовирът не е бил изпускан. „Денят, в който се случи това нещо, е било спряно изпускането”, увери комисар Стилиян Пешев, директор на РСПБЗН – Видин.

Вероятната причина за преливането на реката е и фактът, че коритото не било почистено. Водната стихия отнесе пътните връзки край Ружинци. Село Черно поле остана изолирано. Наложи се и обезопасяване на граничният пункт Брегово.

Заради пълноводието на Тимок, която гранична зона между България и Сърбия, се наложи поставянето на пясъчни чували, за да не прелее реката от българска страна. А в Дунавци хората чакат щетите да бъдат оценени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.